Andy Van Kerschaver
Andy Van Kerschaver (°1987, Temse) groeide op in het Oost-Vlaamse Hamme waar hij tijdens zijn middelbare studies de smaak voor taal en literatuur te pakken kreeg. In 2005 begon hij de opleiding Taal- en Letterkunde: Frans-Spaans aan de UGent, waar hij in 2010 afstudeerde als Master in de Vergelijkende Moderne Letterkunde.
Ondertussen was de interesse voor literatuur verschoven naar de passie voor het toneel spelen. Na enkele eerste voorzichtige stappen op het theater in het amateurtoneel, de studentenvereniging en het Deeltijds Kunstonderwijs startte Andy de Drama-opleiding op LUCA School of Arts in Leuven.
Eind 2014 speelde hij mee in het afstudeerproject van Reynout Dekimpe (ook LUCA Drama): De Meinhof/Medea, wat uitmondde in een nieuw theatercollectief: Raf. Met deze voorstelling stonden ze op Theater Aan Zee 2015. Andy speelde in dezelfde zomer ook in Handhaven, een locatievoorstelling voor kinderen in de Haven van Antwerpen van collectief Nachtkrab naar een tekst van Dimitri Leue.
Na een nieuwe tournee met ‘Romeo en Julia’ begin 2016, focuste Andy zich verder op zijn solo-voorstelling. Hiervoor zocht hij opnieuw zijn toenmalige docent Joost Horward op die hem begeleidde bij dit project. Dit resulteerde in Fondriest, een cabaretvoorstelling/monoloog/ conférence over Andy’s liefde voor het wielrennen en de kunst van sportverhalen vertellen.
Momenteel werkt Andy aan een derde productie met Theatercollectief Raf: Goodbye Lenin, niet de film, dat in februari 2018 in première gaat.
Andy speelde diverse rollen op televisie zoals in Familie, De Kotmadam, Professor T., Vermist, De Ridder, Witse en Als de dijken breken en in de films Achter De Wolken, Alleen Eline en het internationale Kursk van fenomeen Thomas Vinterberg.
© Fotografie door Sara De Graeve – hetpaleis – Leo van Velzen – Kristof Van Perre
In 2012 speelde hij mee in de locatievoorstelling 13/ ½, een samenwerking van Martha!Tentatief en De Tijd op de Zomer van Antwerpen. In het derde Bachelorjaar maakte Andy ‘De zomer van 2001’ als eindwerk, een voorstudie over zijn dorp, de stad en de koers, wat later Fondriest zou worden. In het Masterjaar liep hij eerst stage in hetpaleis in Antwerpen, waar hij meespeelde in Romeo en Julia o.l.v. Simon De Vos, en daarna bij het Rotterdamse Ro Theater in de voorstelling Bossen o.l.v. de veelgeprezen regisseur Alize Zandwijk.
In 2014 studeerde hij af als Master in het Drama met een bewerking van The Caretaker van Harold Pinter, die hij samen met zijn kompanen Joren Seldeslachts en Thomas Van Caeneghem speelde. Met diezelfde twee richtte hij eveneens Het Huwelijk op. Dat leidde tot een megalomaan drieluik op drie verschillende plekken in Leuven, op één avond: Drie tot de derde.
In juni 2016 speelde Andy samen met een groep alumni van Conservatorium Antwerpen Een maand op het land van Ivan Toergeniev in het kader van de Mechelsepleinfeesten op initiatief van de Studio. Daarna nam hij weer de draad op met zijn collega’s van Theatercollectief Raf en maakte Pantserkruiser Potemkin, een onderzoek naar honderd jaar Russische Revolutie. Hiermee ging hij op tournee in het kader van het Eigen Kweek-programma van 30CC Leuven doorheen verschillende culturele centra in Vlaams-Brabant en in Monty Kultuurfaktorij in Antwerpen.
In het voorjaar van 2017 maakte en speelde Andy samen met Servaas Petrov Absurde Helden, een voorstelling over de Franse schrijver Albert Camus in het kader van een artistiek onderzoek op Conservatorium Antwerpen ism hetpaleis.